Роберт Фрост. Прорубка

Николай Левитов
ПРОРУБКА

Зимой хожу один в лесу –
один против стволов.
Наметив клен, срублю, снесу
на снег его. Готов.

Лишь в сумерках топор труды
окончит. Среди пней
темнеют на снегу ряды
поверженных теней.

Природа отдохнет, забыв
железо топора.
Мне тоже нужен перерыв
хотя бы до утра.


* * *

In winter in the woods alone
against the trees I go.
I mark a maple for my own
and lay the maple low.

At four o'clock I shoulder axe
and in the afterglow
I link a line of shadowy tracks
across the tinted snow.

I see for nature no defeat
in one tree's overthrow
or for myself in my retreat
for yet another blow.