Зажинок

Алексей Ковалевский Укр
Пірна в гущавину ворожу
Пірнач полковничий. Боржій —
На допомогу!
                Панська рожа
Сльозу роняє з пишних вій.

               Моя ти зоряна притуго,
               Моя ти подруго, не плач.
               На захід сонця,
               Поза Бугом,
               Панич твій кручений навскач

Подавсь. 
                І синє попідгроззя
Зрива кровиночки малі —
Все менші, менші... У знемозі
Вже й поточився до землі...

               Та, як розмай, та, як барвінок,
               Вирує в полі цілий день
               Козацтво!
                Й то — лише зажинок.
               Що, як почне рубати впень?!