Дума про хлiб

Лидия Подолинная 2
Якби не думали про хліб,
То ким би стати ви могли б?
І що робили б? Де жили б?
Якби не думали про хліб?
У вихідні куди пішли б,
Якби не думали про хліб?
В думках і навіть у-ві сні
Печуть потреби навісні,
А люди терплять, далі йдуть,
День проживають, хліб жують,
Якби не думали про хліб,
То все змінилося б, мабуть?
З покори, з рабства, із колін
Піднялися б і батько й син?
Мов біороботи оті,
Що їх найняли на віки
Пани пузаті і круті.
Щоранку у полуді днів
Біжать, підошви їм димлять,
Хто до стільців, хто до станків,
А потім, в вихорі років
Ще дехто спробує згадать,
Навіщо в білім світі жив.
Роздавши час за копійки,
Покірно тішачи панів.
Благословенна хлібна тема -
Насправді в пекло ситий шлях!
Лиш для панів це не проблема!
Побільше б вас таких було -
Сліпих, закінчених невдах.
Здіймає крила думка вільна...
Вона свята, вона всесильна!!!
Та...забурчало в животі –
Де й ділися думки святі?
Шкребеться голод десь аж там,
Який благословенний привід
Піти й вклонитися панам!
За хліб, за газ і за штанці,
За копійки у гаманці,
Вперед, раби, охоче й радо
На панські щедрі барикади
За всіх панів і паненят!!!
А що? Задумались? Навряд...
Бо взавтра знову ваш будильник
Щонайненависніша річ
Підійме вас, бадьорих, сильних
Й жбурне недбало в рабства піч
Із дня у день, із ночі в ніч
Біжиш за хліб із дому пріч
Не бачачи своїх дітей,
Великих прагнучи грошей...

...А що, вже ходить наш синок?
А що, вже троє в нас діток?
Що-що? Невісточку привів?
Я ж його вчора в дитсадок,
Сам памятаю, що відвів!!!
А він сьогодні що зробив?
А хто це плаче? Онучатко?!!
Котрий із наших його татко?
Давай-но, жінко по-порядку!
Як так? Мені не йшло й на гадку,
Коли це діти підросли,
Коли все сталося, коли?!!
Якби не рабський мозок вам,
Чи так життя б ви прожили?
І ким би бути ви могли б,
Якби не думали про хліб?
Чи продались за копійки б?
Хто в вас під серцем і кого
У дитсадок ви відвели?
Хто вони? Рабенята, чи орли?
Чи вам хотілося б, щоб врабстві
Й малята ваші зігнили?
Благословенна хлібна тема -
Одна з найперших в світі тем!
Це для рабів усе проблема,
А у орлів нема проблем!
Орли не знають про будильник
І не цілують панських рук,
Й орлята їхні вільні й сильні,
Й вони не знають рабських мук!
Благословенна хлібна тема,
Коли колосся у сніпку,
Як ллють токи зерна ріку,
Як пахне з печі свіжий хліб!
Та лиш рабам судилось знати,
Чи їсти хліб, чи дух вдихати.
Мабуть вже час собі обрати –
Орлята, а чи рабенята?
                22.01.09.