Осень

Светлана Пригоцкая
  по мотивам Йорданки Гецовой
          ( Болгария)

   Картина, усталость заката,
   С крыльями поздних птиц.
   Лиловая гроздь винограда,
   То дождик, то вспышки зарниц.

   Усталое солнце гаснет,
   Холод и листопад,
   Пепел костров прекрасных,
   Блики и виноград.

   Ветер сырой между веток
   Лиру настроить спешит,
   След от зари рассветной
   На сером асфальте блестит.

художник: Татьяна Доронина
             
                Есен
 
Уморено по залез рисуват
със крилете си птиците късни.
натежал пурпур в клепките плува –
сякаш зряла лоза – ще се пръсне.
 
Просветлява косите си ясена,
пали хълма, по стръмното бликва.
Уморено е слънцето, гасне,
като хлад под листата прониква.
 
Избуял между клоните вятър
си сверява нестройната лира
да посрещне зората, изплакал
по асфалта сив пламнала диря...