Wagon ostatni

Святослав Янковский
Tak  dziwnie  migotaly  gwiazdy
A  powietrze  bylo  zimne  i  przejrzyste
Bylbym  wsiadl  do  wagonu  ostatniego
Bylby  poniosl  mnie  pociag  w  przyszlosc,
Ku  szczesciu…

Wolaly  mnie  blaskiem  latarni
Te  nocy  ktorych  sie  spodziewalem
A  ruszyl  powolnie  pusty
Moj  wagon:  bilet  sprzedalem.
Teraz  placze…

Minelo  juz  tyle  czasu
A  czuje  sie  tak  jak  dawno
Oddycham  chlodnym  powietrzem  na  dworcu
I  szepce  cicho:  juz  przyjdzie  niebawem
Wagon  ostatni…