Голубая луна

Светлана Пригоцкая
 по мотивам Йорданки Господиновой
         ( Болгария)

http://www.stihi.ru/2012/09/01/885

 В этот вечер луна голубая,
 Говорят, редкий случай такой...
 Птицу синюю я ожидаю,-
 Столько лет я с лазурной луной.

 Вместе с нею тревожные чувства,
 Ведь луна на балконе сидит,
 Нежный ветер с поклоном искусным-
 О безумной любви говорит.

 И крадётся на подоконник,
 И шутливо ласкает глаза,
 Кто же этот лукавый поклонник,
 И дозор мой ночной ...чудеса?

 А луна , наливаясь лазурью,
 Дарит вновь голубые мечты,
 И зовёт за собой , и колдует,
 Только где мой огонь красоты?

 Где любимая синяя птица,
 Запинаясь шепчу о любви...
 Завтра снова луна загорится,
 Золотая, у самой земли...


 Синя луна

Йорданка Господинова

Тази вечер луната е синя.
Казват, рядко се случва това…
А от толкова много години
аз живея с лазурна луна.

И със нея се чувствам различна…
Често вечер, на моя балкон
и разказвам как лудо обичам.
После вятърът с нежен поклон

се присламчва до нас на перваза,
закачливо ме гали с очи…
Кой на този немирник показа
как над моята вечер да бди?...

А луната, нали е лазурна,
му дарява куп сини мечти.
Бавно тръгва и с него пътува…
И след тях тъмнината мълчи…

Тази вечер луната е моя.
Знам, и утре ще бъде така.
И отново със мен ще говори
и със обич ще срича нощта…