Янкель-скрипаль

Алексей Ковалевский Укр
І завили,
                і занили,
Різонули, як ножі,
Не доводьте до могили,
Не розкраюйте душі!

Он за межі, під Стожари,
Мажі тягнуться пусті...
Відьма в сажі!
                Рила вражі!
Чвари...
                Стій, нема путі!

Хто ж погейкує на коні?
Де нетяги-козаки?..
Мерзнуть скроні. Ллю солоні
Сльози...
                Бісові смички!

Смерть — по мене? Кров із вени?
Ти прощаєш із пітьми?..
Янкель, Янкель, плем’я темне,
Що ти хочеш?
                Все візьми.