Знаю я, что сердце твое страждет... Атанас Стоев

Юрий Сарсаков
Знаю я, что сердце твое страждет –
в нем безумства, страсти, непокой.
Как же утолить мне твою жажду,
если ты не слышишь голос мой?

Но в шелках гордыни неизменной,
вся из бликов, вихря и огня,
ты в витрину брось свой взгляд надменный,
прежде чем пройти мимо меня:

так же молода и дышишь светом,
как листок зеленый по весне,
или лист ты, что сорвало ветром
и кружит в осенней вышине?!


* * *
Знам, и твоята душа е болна
от безумства, интереси, страст.
Но кажи ми, как да ти помогна,
щом не чуваш тъжния ми глас?

С мисъл за избрана... и надменна,
както помня те – и днес вървиш,
но преди да минеш покрай мене,
във витрината за миг се виж:

все такава ли си мила, млада,
трепетна, кокетна като лист,
или вече си листо от листопада,
завъртяло се под есенната вис?!