Про100 Буття

Валео Лученко
Бути. Просто бути. Просвітленим. Майстром-дзен для себе.
 Помічати це дивне осіннє світло. Пити тепло погожої днини, можливо останньої у житті.
 Чути прохолоду землі, її темну вологу. Бачити коріння дерев, дивлячись на їх крони,
 як правдешній друїд. Ворожити на рунах, на житі, на висохлих квітах дере_ві_ю.
 Юність свою помічати зором бічним у вітринах Санкт-Галлена, притлумленого дощем.
 Щемно ловити вітер сіткою із волосся. Просом годувати синиць,
 бо журавлі вже, мабуть, полетіли. Та власне, ти їх і не бачив ніколи,
 а отже, якщо уже зовсім_теоретично
 їх в твоїм світі немає...
 Просвітління потребує щастя. Це як пальне для автівки чи їроплану*.
 Тому ти п'єш чай з медом і посміхаєшся солодко кутиками очей та вуст.
 Дихаєш повільно-повільно, майже непомітно. Я бачив так смакували вино справжні гурмани,
 так їв диню старий в Бухарі, так дивилася мама на первістка-сина,
 якого не мала надій народити...
 Дитиною Божою ти приходиш у світ. Добре, якщо стаєш людиною_лялечкою_для_янгола,
 яйцем для народженого двічі. Ким ти залишиш його після своїх перевтілень
 по суті не так і важливо. Мамі всі діти кохані, аби лиш Любові дещиці принесли,
 а краще лишили, Світ бо живий. Він не вмирає НІКОЛИ...

 * так говорив дід Конон, чоловік з мого дитинства.
 коли я виправляв його, він казав, що знає, що правильно казати "аероплан",
 але "їроплан" вимовляється легше. )