Шинель припала до вiкна...

Алексей Ковалевский Укр
* * *

Шинель припала до вікна,
Їй завивала завірюха
В таких нетоплених віках,
Що смеркло серце недолуге.

           То Гоголь так заговорив, —
           Неначе грім,
           Посеред січня.
           І піднялися догори
           Рукава. І мені в обличчя

Теплом війнуло.
                Щось кричав
На розі капітан-ісправник...
Але світилася свіча
Мені у грудях. До відправи

           Було життів — і це, і ті,
           Що будуть потім та по тому...
           Стоїть шинелька на путі,
           І в ній —
           Могутня постать грому!

Лишилось мало тут мені,
Де писанина — синекура
І де гамує гнівні дні
Цензура царська —
                як цезура...