Повернення з трави

Алексей Ковалевский Укр
1

Йду по столоченій траві.
В крові —
                вона і я.
Хтось знизу
Слова пригадує живі —
В багаття підкидає хмизу!

Горить, а все-таки вола
До мене, темного, глухого.
І з цього боку ковила —
Як подув попелу сухого.

Хапайся там за корінці.
Вже п’яти лускають?
                Тримайся!
Колись — та будеш у вінці,
Хоча б на смерть — а сподівайся.

Душа звивається, мов дим,
З-під ніг випорскує у мене.
В траву заходиш молодим,
А повертаєшся...
                О нене,

Невже, невже не впізнаєш?
Вкотився вихором — і хвіртка
Аж скрикнула!
                Ні дна, ні меж
Тепер для сина-недовірка...

2

Я ошукав їх. На порозі
Шукав слова —
                аби зайшли.
Зайшли. І сіли на підлозі,
Німу розмову повели.

Навіщо кликав? Чим розраю
Сум і за мною, й за всіма?
Вони — ні з пекла, ані з раю,
Бо пекла й раю в них нема,

А є життя. Його відбитки.
Карби довічні у душі...
Отож — не судді. Тільки свідки,
І свідки зовсім не чужі.

То може... зважать на родинні
Зв’язки? Не все ж — на терези
Аптекарські?!
                Та в безгомінні
Передчуваю гнів грози.

Я ошукав їх!.. Крутять з книги
Моєї
              знову цигарки.
Лежать розкидані бесиги,
І тліють мертві сторінки...