Роздуми аутиста

Людмила Дзвонок
Світ мій - не ваш, ви до нього не вхожі.
Це є лаваш? - Щиро дякую, Боже!
Чому я вдома, а інші у школі?
Ні, я не можу ходити поволі!
Що це, а що це? - Тітко, ви звідки?
Я не такий, як мої однолітки?
Я помовчу. Тишу слухати буду!
- Мамо, я зараз протру всю посуду!
Комп'ютер? Включи! Я дякую! Бачу
Сестричок і братиків. Ні, не ледащо!
Не в школі... А чому до неї не ходжу?
І братика меншого я не виводжу...
Мій аутизм*... Так і що? Я людина!
Горе пізнала за мене родина?
- Татку і мамо, то що таке скоїв,
Чогось у житті я таки не усвоїв?
Світ мій не ваш? Ви до нього не вхожі?
Я помолюсь, то ж Господь допоможе!
- Мамо і тату, зі мною моліться,
Може я зможу для чогось згодиться...
                26.10.2012

*Інтелект аутиста понижений далеко не завжди,
часто виявляються так звані «острівці знання» —
області, в яких здібності хворого досягають норма-
льного або навіть геніального рівня.