Щит

Принцалександр
Опаснее рычанья льва язык с запрятанным змеиным жалом;
Щит может отразить удар врага мечом, но не спасёт от вероломства друга, в спину бьющего кинжалом.
=================
More dangerous than lion's growling is the tongue with the hidden sting of snake; protect me from my friends, oh Lord!
Shield only can parry enemy who's hand is armed with sword,
But hardly one can hide
From treachery of friend, who strikes the dagger from behind.