***

Абубакир Жемухов
ШкIэжь Мухьэмэдурэ лIы жьыщхьэмахуэ,
Сэ узогьэщхьыр ди Iуащхьэмахуэ.
У адыгэну дунейм укъэкIуауэ,
ДыкъиугъэIэбжьу фIым ухуолажьэ!
Адыгэ лъэпкъ уардэм нэщэнэфIу иIэм,
И къэпыщхьэр пIыгъыу дунейм утетщ,
Махуэл домыхыу жылэу уэ теппхъэм,
ФIы къырикIуэным, ди сэбэп хэлъщ.
Адыгэ хабзэр мынэрылъагъуми,
Дыщэ-Дыжьыну къыкIэрощ зыгъэзащIэм,
Абы и пIалъэр махуэ андезкъым.
Мухьэмэд! – сэ жысIэм умыщIэ хэлъкъым.
Хьэлъэ къэпщтамэ уешым бгъэтIылъ хъунущ,
Хабзэр уи щIасэщи уэ зэи зыщIебгьэхкъхым,
Гъуджэу укъищу, псыннэпсу къабзэу,
Бгым фIэна пшэуэ – умутIыпщу ар пIыгъщ!
Уи гуащIр маещи, уи дур нэщI хъуркъым,
Чы щIым хэпIуамэ къудамэу минщ,
Уи айдэредхэр сыбырым щашхыр,
Нэхъыжьым и ущийефIым утеунащ.
Уэ уэзгъэпщэну къэбэрдейм лIы куэд искъым,
Хэт фыз дэубзэщ, хэти щхьэхуещэщ,
Я нэхъыфI дыдэри уи дамэм къэсыркъым,
Си адэшхуэм ещхьу – бын дыгъэ упIащ.
Жэмыхъуэ хъисэ кадету щытауэ,
И куэщIым сыщисым къызжижIэу щытакъым,
Къуажэм зыгуэр дэгъуэщыхьамэ,
Жэщым и деж щигъыIэу щытащ…
Урысей кьэралыгьуэр къэралыгъуэшхуэщ,
Псыгуэнсу здэгъэзар зымыщIэр куэдщ,
Сы адагарэт жызыIэ щыIэм,
ШкIэжьхэ феблагъи - уэркъыпщIэ вгъуэтынщ!