Земля Мазепи

Николас Горецкий
У невідоме, у Батурин

Дорога вабить так мене.

Із Києва та на Чернігів,

На землю Розума веде.


Цей шлях лісистий і тернистий,

Прокладений він крізь віки

Козацтвом славним і гетьманством,

Що так давно від нас жили.
 

Ще гетьман був тоді Мазепа,

Царем в Росії Петро став,

Зросла культура України

На досить нетривалий час.


Війна Північна зруйнувала

Стосунки двох міцних держав,

Петро став злим і безпощадним,

Мазепу зрадником назвав.

 
І мав на те він дві причини:

Наш гетьман автономним став,

А ще угоду з Карлом-шведом,

Таємно він уже уклав.

 
Полтавська битва розірвала

Ланцюг,що з’єднував цих двох

Великих лідерів народних,

Зробила все на оборот.

 
Не врахував чомусь Мазепа,

Що інтерес народних мас,

Не налаштований за нього

І шведів битись повсякчас.

 
Пройшла пора вже після битви,

В Екзил наш уряд перейшов,

І звідти спробував звернутись

за допомогою у Крим.

 
І Крим прийняв їх шанобливо,

І допомогу він надав,

Почавши боротьбу з Москвою,

Послів в Бендери він послав.

 
Мазепа вже, на жаль, помер,

І Орлик гетьманом тут став,

Останнім гетьманом в вигнанні,

На долю час йому припав.

 
 І він не зрадив Україну,

Продовжив справу він святу,

За Батька і народ вкраїнський,

За рідну землю і сім'ю.

 
Державцем він був дуже вмілим,

І європейцем понад все,

І Конституцію з Європи

Приніс в країну, до Бендер.

 
Ця Конституція народна,

Там поділ влади і права,

Що їх так довго всі чекали,-

Це демократія нова.

 
Але не мала вона дії,

Хоча й затверджена була,

І в Україну, як закон

так й не потрапила вона.

 
А в Україні тим же часом

Становище скрутне було,

Там цар Петро провів реформи,

Від яких було лишень зло.

 
Губернська, земська,судова,-

Усе робилося для того,

Щоб Україна своїх прав

Не мала більш уже ніколи.

 
По смерті деспота прийшло

На Україну нове горе,

У формі нових установ,

Колегій,урядів,умов.

 
Усе вже йшло до скасування

Гетьманства, влади, і ознак,

Що надавали нам державність,

І хоч маленький, але шанс.

 
Ще гетьман Розум дав надію

На Україну самостійну,

Але прийшла та Катерина,

І зруйнувала ту єдину, і, колись

Ще неподільну Україну.

 
Складна в нас доля, в українців,

Ми в рабстві виросли, жили,

Але ніколи не здавались,

А все боролись,і завжди

Плекали віру і надію

На незалежність ту єдину.


Незламний дух у патріотів,

Для них немає перешкод,

І до останнього ми вірим

В святе майбутнє без турбот.