А. Д. Наставник

Поэт Владимир Дорохин
- памяти Аркадия Давидовича -

Учиться лучшему у лучших – вот стремленье,
Что благодарных всем наставникам своим
Учеников достойно в их посильном рвеньи
Снискать признанье, проходя путём земным!

Но чем пожертвовать за мудрости уроки
(Коль время каждому одно отведено),
Когда глупцы вращают мир и лжепророки,
Комизмом истину марая заодно?

Как не истлеть в порочном круге заблуждений,
Большие лавры добродетелью стяжать,
Со смертью встретиться без тени сожалений
И самому в иных делах примером стать?

На всё ответы афористика лишь знает,
Что в горсти слов вмещает мысли абсолют
И светлый ум любой к разгадкам сподвигает
Вопросов вечных и мистических причуд!

В одной строке подчас – до тысяч лет познанья
Устройства жизни без жеманства и прикрас...
И нету явственнее форм иносказанья
Средь огранённых в афоризме вечных фраз!

2021



A. D. Mentor

- in memory of Arkady Davidovich -

Learning best from the best is aspiration,
That worth all disciples who really grateful
To their mentors in significant feasible zeal
Seek recognition by walking earthly path!

But what to sacrifice for wisdom lessons
(If equal time is allotted to each of them),
When fools and false prophets turn world
With messing truth with mockery at same time?

How not to decay in vicious delusions circle,
How to acquire great laurels by truly virtue,
How to finally meet death without shadow of regret
And to become an example to follow in some matters?

For all answers, aphoristics only knows,
That in a handful of words holds absolute thoughts
And encourages any indisputably bright mind
To solving eternal questions and mystical quirks!

In one line – up to thousands of years of knowledge
Of world order without pretense and embellishment...
And there are surely no clearer forms of allegory
Among eternal phrases faceted in spacious aphorism!

2021