На етапi

Алексей Ковалевский Укр
Храпаста дорога. Гупають коні.
Якось доїдемо. Всі, як є.
Одні — на волі.
                Інші — в полоні.
Клопоту віра ще завдає...

Охвота благенька та кожушина.
Грудень на світі —
                і сім, і тім.
Кайданами брязка горда старшина...
Я — поводар?
                Конвоїр?
                Чи мім?!

Бридко за себе. Ярміс не зуміє
Дати й гетьман.
                Стоїть в небесах
В шарлаті. Смерть йому ниє —
Трива безнастанно в оцих голосах.

Скоро там прірва?
                Аж вітер благає:
Пошвидше! Щоб — ні проклять, ні ран.
Обдертий терен услід нахиляє,
А той встає,
                як іван-покиван...