Преданья

Поэт Владимир Дорохин
     «Вода есть всякой жизни сил источник благодатных,
     Источник истины же зреет в лозах виноградных» –
Далёкой Греции незыблемым преданьям тем верны,
Так со времён почти забытой часто мыслят старины...
     Однако там лишь будет тише вод любых теченье,
     Где их изрядна глубина и ясно отраженье,
А винограда сок, к застолью оставляемый бродить,
Не глубже бочки винодел любой способен всё ж залить.
     Так верный путь нам к истине искать назло преданьям
     Скорей советовал в согласьи б с трезвым я сознаньем,
Чтоб не навлечь в тех благороднейших исканьях горьких ссор
И словоблудьем увлечённый не окончить разговор.

2016



Legends

     «Water is a source of grace for every human life,
     And source of truth is ripening in grown vines» –
Faithful to unshakable legends of faraway Greece, this is how
People think often since almost forgotten days of antiquity...
     But there will only be quieter waters of any current,
     Where their depth is fair and reflection is clear,
And grape juice, left to ferment for feast, any winemaker
Is able to pour not as deep as usual barrel, after all.
     Looking for right path to truth in spite of legends
     Rather, I advised in agreement with sober mind,
So as not to incur bitter quarrels in those noblest quests
And enthusiastic verbiage does not end any conversation.

2016