Спор за сътворението

Красимир Тенев
               
             Истината е това в което вярваме.

Мъж с брадичка, вярващ в Бог,
спори с двама опоненти  –
(първокурсници, студенти):
астроном и биолог.

– Как светът е сътворен
 и създаден е човекът,
 ще Ви кажа. Първо нека
 на Духа да се поспрем.

– Еволюция, подбор! –
Тази фраза популярна
биологът, фен на Дарвин,
стрелна с жар, готов за спор.   

– Първо имало е взрив,
после звездните прашинки
се събрали на купчинки...–
Астрономът с тон учтив

версията си разви
за небесните планети,
метеори  и комети,
и безбройните звезди.

– Бог човека е създал!
Съживил го чрез Дъха Си,*
а материята в същността си
е греховна, тя е кал...

– От един мутирал ген
в шимпанзета и горили
хората се зародили
и така до днешен ден...

- - - - - - - - - - - - - - - -

Истината нейде там
е сред версиите много.
И в науката, и в Бога
вярвам аз. За вас не знам...

* - И създаде Бог човека от земна кал; и вдъхна в лицето му дихание за живот; и стана човекът жива душа. ( Битие 2 : 7)