Музыканты

Поэт Владимир Дорохин
...Если б слушали вы музыкантов
Так, как я, в час их дивной игры –
Восторгаясь безмерным талантом
Мастеров, свой заветный порыв
Ощутив на знакомом рефрене,
Что заучен верней всех наук,
Где с лучами софитов на сцене
В танец муз обращён каждый звук...

Сразу сердце сложить серенаду
Поспешило бы – в дань ремеслу
Тех умельцев, приняв как награду
Их браваду в завидном пылу,
Что быстрей резвой молнии в бурю
С ловких рук, кои шёлка нежней,
Всё несётся по нотам вслепую,
Как меж двух негасимых огней!

*     *     *

К тем искусникам раз вольный случай
Добрым гостем завёл так меня:
С вечной грустью в душе неразлучный,
Приглашенье средь белого дня
Принял я – как в смурном отрешеньи,
Отводя взгляд тревожный в окно,
Но на деле ж скрывать за смущеньем
Оставалось почтенье одно!

Струн их руки коснутся ль с азартом
Или к клавишам нежно прильнут,
Вмиг изящным забудешься франтом
В той пучине волшебных минут,
Что ласкали наш слух – в этот вечер
И в века благородных господ...
Загадайте ещё одну встречу
Мне такую же – в будущий год!

2014



Musicians

...If you were listened to musicians
Like me, in hour of their wonderful play –
Fiercely admiring immense talent
Of masters, feeling cherished impulse
On a familiar music part refrain,
What learned better than all sciences,
Where with spotlights on the stage
Turning every sound in muses dance...

Right off the heart fold serenade
Would hurry – in tribute to craft
Of those handymans, accepting as reward
Their inspirational bravado is enviable
What is faster than lightning in storm
With dexterous hands, softer than silk,
Everything rushes blindly through the notes
As between two unquenchable fires!

*     *     *

To those artisans once a free chance
Suddenly turned me on as good guest:
Inseparable with eternal soul sadness,
An invitation in broad daylight
I accepted – as in gloomy detachment,
Averting anxious gaze in window,
But in fact, hide behind embarrassment
There was only one big respect!

Their hands touch strings with passion
Or they will gently cling to piano keys,
In a moment I was seem like elegant dandy
In that abyss of magic music minutes
That caressed our ears – in this evening
And in old ages of noble gentlemen...
So I dare fate to make another appointment
Like this to me – only next year!

2014