Амиэль

Надежда Бондарук
Амієль
Одне слово, сказане від щирого серця, діє на наш розум сильніше усяких найважливіших доказів, ... а особливо, коли воно сказано тоді, коли треба

Життя – це неповторне і цінне надбання людини, яке дається їй лише один раз і кожен із нас сам вирішує як його прожити. Амієль не випадково сказав цінну і актуальну в наші часи фразу, що одне слово, сказане від щирого серця, діє на наш розум сильніше усяких найважливіших доказів, а особливо, коли воно сказано тоді, коли треба. Адже, саме слова змушують задумуватися над життям, саме слова, спонукають на вчинки, і влучно підібране слово може стати причиною чогось великого і незбагненного. Амієль писав твори, писав вірші, він розумів людську душу і основою його творчості стала душа та душевна аналітика. Він був не просто мислителем і філософом, він був людиною, яка прожила тяжке життя і пройшла через бурю випробувань перш ніж досягти бажаного. Він не знав батьківської підтримки чи материнського тепла, оскільки рано осиротів і його виховував дядько і саме його слова, його підтримка, стала поштовхом до написання цих рядків та ще сотні фраз, які вийшли з-під його пера. Не дарма він став всесвітньо відомий після виходу в світ «Щоденника» як могутньої філософії і роздумів над життям. Актуальність слів полягає в тому що навіть сьогодні ми розуміємо на скільки важлива підтримка в тяжку хвилину нам рідних людей і на скільки приємно відчувати щирість і відвертість людей, особливо, коли ми цього дійсно потребуємо. Не треба жодних доказів, коли ти відчуваєш відкритість людини, яка прагне тебе підтримати чи порадити щось. Творити добро – це прекрасно, а коли воно твориться з душею – це заслуговує поваги. Не випадково, коли ми слухаємо музику і вслуховуємося в смисл сказаного в них, у нас змінюється настрій, ми посміхаємося чи плачемо, в них ніби відображається й частина нашого життя, якийсь певний епізод. Це ніби підсвідомо впливає на наш мозок, на наш розум, викликаючи певні думки. Саме ціллю Амієля було, змусити людей міркувати над тим що ми говоримо і коли. Адже, інколи саме слово може вдарити набагато більше ніж тисяча ударів палицею, і саме після цього біль проходить, а рубці залишаються. Багато авторів використовують смисл цих слів в своїй творчості і не випадково. Слово – це могутня сила, яку кожен використовує по-різному і залежить це від глибини душі, якою володіє людина.