Сатира

Поэт Владимир Дорохин
     Изрядно душ сатиры жалом
     В веках былых уязвлено,
И в покаяньи каждом запоздалом
     Без счёта клятв изведено...

     Сильнее пуль где ранит слово,
     Не уцелеть там плутовству –
Когда разит любой порок сурово
     Возмездья идол наяву.

     Изнанке жизни неподвластный,
     Сатиры голос смел и твёрд
Как дерзкой бури рокот в час ненастный
     Иль грома гневного аккорд.

     Стыдит, бичует и стращает
     Он всех, измыслил кто сойти,
Его в расчёт не взяв (и так бывает),
     С благочестивого пути.

     Лишь чистой совести сатира –
     Не враг, и бравый с ней союз
Противникам опасен падшим мира,
     Что смеют гневать вольных муз.

     Искрой таланта будет пламя
     Реванша бойко рождено,
Чтоб ввысь взметнуться, как победы знамя,
     Где станет зло поражено!
    
2020



Satire

     A lot of souls by satire sting
     In the ages of the past wounded,
And in every belated repentance
     Exhausted without counting oaths...

     Where words hurts more painful
     Than bullets, trickery cannot survive –
When retribution idol strikes harshly
     Any vice in former reality.

     The seamy side of life isn’t subject to,
     Satyr's voice is bold and firm
Like a daring storm, the roar of rainy hour
     Or an angry thunder chord.

     Ashaming, scourging and frightening
     He's to all, who decided to get off,
Without paying attention to it (if so happens),
     From straight-out honorable path.

     Only to pure conscience satire isn’t
     An enemy, and brave alliance with her
So dangerous for fallen enemies of serenity
     What dare to anger free muses.

     Single talent spark will hastily
     Born a flame of honest revanche,
What fly up into the sky like victory flag,
     Where all evil will be deposed!
    
2020