М. Лермонтов - Белеет парус одинокой. English

Эдуард Лейтман
http://www.youtube.com/watch?v=vfdLZLOhiyk

In bluish mist a lone sail whitens
Far from a haven at the sea.
Why does it want to be so wanton?
What does it seek in such a spree?

The waves are playing. Wind is howling.
The mast is bending from wild force.
Not for the happiness it’s prowling.
It’s running a rebellious course.

The sky-blue current is below.
Above are gold rays of the sun.
Still storms it’s asking to bestow
As if that way the peace is won.


муз М Казанкиной

Белеет парус одинокой
В тумане моря голубом!..
Что ищет он в стране далекой?
Что кинул он в краю родном?..

Играют волны — ветер свищет,
И мачта гнется и скрыпит...
Увы! он счастия не ищет,
И не от счастия бежит!

Под ним струя светлей лазури,
Над ним луч солнца золотой...
А он, мятежный, просит бури,
Как будто в бурях есть покой!

1832