Максим Богданович Из песен белорусского мужика

Ген Жэстачайший
ИЗ ПЕСЕН БЕЛОРУССКОГО МУЖИКА

Гнусь, тружусь, пока не порвется
Моя жизнь, как прогнившая нить;
Если б знал, что столько прольется
Капель пота, не стал бы и жить.
Исходил сотни верст пехотой я,
Строил разом дороги, мосты;
Лился пот мой, как резал на комья
Плугом почвы сухие пласты.
Проживал над песком, над болотом
И не мало там вытерпел мук,
Не придется теперь над погостом
Этих черных позориться рук.
Умирать уже час: пот и слезы
Мою жизнь грызть, как мыши, спешат;
Горе гнёт, как метелица лозы,
Целый век не дает мне дышать.
Счастье взглянет и вдаль унесется,
И могу я о нем только снить...
Так пускай же, пускай себе рвется
Моя жизнь, как прогнившая нить.

Максим Богданович

***

3 ПЕСНЯЎ БЕЛАРУСКАГА МУЖЫКА

Гнусь, працую, пакуль не парвецца         
Мне жыццё, як сагніўшая ніць;               
А каб ведаў, што столькі пральецца         
Майго поту, не стаў бы і жыць.               
Адтаптаў сотні вёрст пехатом я,             
Будаваў я дарогі, масты;               
Ліўся пот мой, як рэзаў на ком'я               
Плугам глебы сухія пласты.               
Працаваў над пяском, над дрыгвою       
I не мала там выцерпеў мук,               
I не прыдзецца мне над зямлёю               
Гэтых чорных саромецца рук.               
А канаць ужо час: пот і слёзы               
Мне жыццё, нібы мышы, грызуць;          
Гора гне, як мяцеліца лозы,               
Цэлы век не дае мне дыхнуць.               
Шчасце ж гляне і ў даль пранясецца,         
I магу я аб ім толькі сніць...               
Дык няхай жа, няхай сабе рвецца             
Мне жыццё, як сагніўшая ніць.

Максiм Багдановiч