Десять порад юним

Аксельруд
                Десять  порад   юнакам
                ( За  В.О. Сухомлинським )

1.Будь всіляко справедливим.
Юнакам оце  властиво.
Сам себе ти поважай,
Інших теж не ображай.

2.Хай  юнак запам’ятає -
Біди  чужої  не буває.
Біду  власною  вважай,
У  біді  допомагай.
Пам’ятай:  негідно  дуже
Бути у  біді  байдужим.

3.Якщо  працювати  можеш,
Буть нахлібником негоже.

4.Боязкий  та  нерішучий -
Безпринципний    неминуче.
Не здолавши  власний страх,
Вийде  сам на зради шлях.
А  хоробрий і потужний
Стане  сильним, добрим, мужнім.

5.Ти себе не розслабляй,
Силу  волі  розвивай

6.Знаєш  правду – не мовчи,
То від чесності  ключі,
А не знаєш – мовчати  слушно,
Якщо слово легкодушне.

7.Люди часто  обіцяють,
 А чи зроблять це – не знають.
 Та не можуть зрозуміти -
 Слово  кинуте  на  вітер
 Лише біль доставить  людям
 І  довір’я   вже не буде

8.Якщо поряд жінці  скрушно,
  Не лишайся  ти байдужним.
  Слово добре їй скажи,
  Справою  допоможи
9.Хто пиячить  без зупину,
  Той   походить  на скотину.
  Залишайся   сам  собою,
  А з пияцтвом йди до бою

10.Підлабузники  огидні.
   Хто нашіптує  - негідник,
  Під сильнішим плазувати,
  Думки власної  не мати -
  То ж  себе  не поважати.
  Гідним той  навряд вже стане,
  Не доб’ється  він пошани

Юний  друг, запам’ятай:
Честь з дитинства зберігай!