Болеслав Лесьмян

Лев Бондаревский
Болеслав Лесьмян.

***

Мрак у входа. В доме тоже.
Кто кому теперь поможет?
Снег следы запорошит,
Горе вьюга закружит.

Надобно поверить в снежить
И в снегах себя оснежить,
Осениться темнотой,
Омолчаться немотой.
***


Lesmian

***
Mrok na schodach. Pustka w domu

Nie pomoze nikt nikomu.

Slady twoje snieg zaproszyl,

Zal sie w sniegu zawieruszyl.

 

Trzeba teraz w snieg uwierzyc

I tym sniegiem sie osniezyc -

I ocienic sie tym cieniem

I pomilczec tym milczeniem.

***