Максим Танк. Ave Maria

Ген Жэстачайший
Аvе Mаrіа

Звон кафедральный зовет на Ave.
В тесных заулках слева и справа
Вместе монашки в черных одеяньях
Движутся грустными тенями.
Тут и старухи, и молодые, -
Ave Maria...

Я смотрел быть может через силу,
Когда б не видел среди них красивой
Стройной монашки, которой нет
Больше, наверное, семнадцати лет;
Черные очи, брови густые, -
Ave Maria...

Под траурной одеждой черной
Ты отгадаешь: стан непокорный,
Ножки, которыми на карнавалах
Вдохновляла бы и чаровала,
Светлые руки, груди тугие, -
Ave Maria!

Смотрит набожно на крест петровый,
А я молюсь на ее брови:
Неужель, красавица, не плачешь,
Что красоту всей жизни прячешь?
Как танцевали б ножки такие, -
Ave Maria!

Тебя отравою опоили,
Четками руки тебе скрутили,
Смелей разорви их, не бойся!
Где-то в поле шумят колосья...
О, как бы жали руки такие, -
Ave Maria!

Быстро пришло бы любить желание,
Встречала бы с милым утро раннее,
А потом бы хозяйкой в доме стала
И ребенка своего качала!
О, как кормили бы груди такие, -
Ave Maria!

Не знаю, может, моя молитва
Помогла бы мне выиграть битву,
Но позвали ее; монашка
Пошла за всеми, вздохнувши тяжко,
Под звоны сумрачно-глухие, -
Ave Maria!

***

Ave Maria

Звон кафедральны кліча на Аvе.               
З цесных завулкаў злева і справа            
Гуртам манашкі ў чорным адзенні             
Цягнуцца, быццам сумныя цені.               
Тут і старыя, і маладыя, –               
Аvе Mаrіа...               

Я не звярнуў бы і ўвагі можа,               
Каб не пабачыў між іх прыгожай               
Стройнай манашкі, якая мае               
Не больш, хіба, як семнаццаць маяў;         
Чорныя вочы, бровы густыя, –               
Аvе Mаrіа!               

Нат пад жалобнай вопраткай чорнай       
Ты адгадаеш: стан непакорны,               
Ножкі, якімі б на карнавалах               
І захапляла і чаравала,               
Смуглыя рукі, грудзі тугія, –               
Аvе Mаrіа!               

Глядзіць набожна на крыж пятровы,         
А я малюся на яе бровы:               
Няўжо, красуня, ты не шкадуеш,               
Што хараство і жыццё марнуеш?               
Як танцавалі б ножкі такія, –               
Аvе Mаrіа!               

Цябе атрутаю апаілі,               
Ружанцам рукі табе скруцілі.               
Смялей парві ты яго, не бойся!               
У полі недзе шуміць калоссе…               
О, як бы жалі рукі такія, –               
Аvе Mаrіа!               

А потым хутка прыйшло б каханне,            
Страчала б з мілым свой золак ранні.         
А потым стала б ты гаспадыняй               
І калыхала б сваю дзяціну!               
О, як кармілі б грудзі такія, –               
Аvе Mаrіа!               

Не знаю, можа, мая малітва               
Выйграць бы мне памагла гэту бітву,         
Але пазвалі яе; манашка
Пайшла за ўсімі, ўздыхнуўшы цяжка,         
Пад звоны змрочныя і глухія, –               
Аvе Mаrіа!               

Максiм Танк