Генка Богданова. Боль

Соколова Инесса
БОЛКА
http://www.stihi.ru/2017/09/05/10859
Автор: Генка  Богданова, Ямбол, България

Спомням си с болка и с тъга голяма
за нещо безценно – сандъка на мама.
За оня, белия, с рози изписан,
да пази спомени скъпи орисан.

Белият сандък - чеиза на мама
в дома ми модерен  вече го няма.
Няма ги вече и ризите бели,
шитите рокли – дъги заблестели

Няма ги скромните мъжки одежди,
мечтите на мама, онези надежди…
чергите писани, нощем тъкани,
в гостната стая по празник постлани.

Остана в сандъка и снимката стара –
мама и татко на някаква гара.
Няма го бялото було с венчето…
Остана ми само болка в сърцето.

Остана  ми само вината горчива,
остана въпросът: „Нима съм щастлива
без двора на татко, без къщата родна,
където пораснах щастлива, свободна.

Където смехът на кака се лееше,
а майка ми в стана тъчеше и пееше?!”
Няма ги вече цветята на мама,
сандъкът със спомени вече го няма!

Сега се питам, дали със земята,
с родната къща и двора с цветята,
аз не продадох, с душа изстинала,
своята съвест и своето минало.

И нека животът сега ме подмята –
дърво без корен, останал в земята,
листо посърнало,от клона откъснато…
Сега страдам и се виня непрекъснато,

за своя грях, за вината голяма -
продадох с дома си и сандъка на мама!


          Перевод Инессы Соколовой

БОЛЬ

Вспоминаю с болью и душевной  раной
то, что сохранилось в сундучке от мамы:
платье подвенечное с белыми цветами,
в нем она на фото с нежными глазами.

Что лежит в коробке – это все от мамы,
в доме современном – старые журналы,
и уводят в прошлое белые  рубашки,
вышитые радугой, по рукам – мурашки.

Скромные остатки и мужской одежды –
как воспоминанья про мечты с надеждой…
Коврики, салфетки, скатерти льняные,
Расстилали с радостью в праздники большие.

Вот давнишний снимок всколыхнул мне  память.
Не могла случайно просто так растаять.
В нем вокзал и поезд. Наше расставанье.
С горечью на сердце, слезы в день прощанья.

Стало очень горько, и вопрос открытый:
без отца мне плохо ль? Навсегда ль забыта?..
Без отца грущу я, без него скучаю.
Стал ли он счастливым, видно, не узнаю.

Жили  мы, стараясь, каждый день со смехом
Праздник вместе с  мамой  был для нас утехой.
Все для счастья было: дружба, пониманье.
В прошлое уходят дни, воспоминанья.

И теперь грущу я, по земле страдаю:
той, что с домом, садом, пышными цветами.
Распрощалась с прошлым, охладила душу,
завопила совесть, оправданья рушит.

Так пришли в раздумье выводы о жизни:
без корней не выжить, омрачают мысли.
Листиком печальным падаю на землю,
за вину  страдаю, горько, неизменно.

За продажу дома ноет больно рана.
За греховно дело век платить мне, мама!