Амарант

Антонина Спиридончева
Що за гріх цей красунчик-хлопець

Учинив, щоб нести розплату:

Розчинитись у сні-потоці

І прокинутись амарантом?

Щоб завмерти у серці саду,

Скостенілі підняти віти?

За насилля, погорду, зраду –

Сухарем серед ніжних квітів

Він стовбичить? Стрункий, м’язистий,

У шорсткій, мов короста, шкірі.

В обважнілих бордових кистях

Шарудять насінини зрілі…

Вже за обрій сідає сонце,

І свій лет зупиняє літо.

В нім живе іще юний хлопець,

Чиє тіло у стебла влите.

А від вітру свербіж у кистях,

Горобців налетіла зграя…

Він все думає: хто ж так мститься?

І що сталось в ту ніч – не знає!

 

У росі весь прокинувсь вранці,

І якась генетична пам’ять

Нагадала про індіанців,

Як ті «їжу богів» збирають

З його кетягів сухостійких,

Щоб в муку перетерти зерня

І всипати у страви – втіха,

Омолодження сили верне…

Пригадалися давні греки,

Що узріли безсмертя символ

В амаранті. Плодючий! Спеки

Не боїться – ото рослина!

Африканці та азіати

Знай, харчуються з віку й роду

Калорійністю амаранта,

Ним живуть… Він всміхнувся гордо.

Всюди в світі – в хлібах і кашах

Його зерна, в супах й салатах –

Його листя, сік, чай – у чашах,

Ще й лікуються амарантом!..

Та згадав, як з його породи

І зелених братів, й багряних

Європейці в своїх городах

Викидають із бур’янами.

Подививсь і на себе – хтивий,

Пишні кетяги, мов гранатні.

Ех, він просто – декоративний,

Найбезплідніший з амарантів!

 

Що ж з ним сталось, з рослино-богом,

Що скотивсь в бур’яни із трону?

Що зробив він лихого, злого,

Що червоні соки холонуть?

Сліз сухих насінини чорні

Впали долі. Ну в чому ж винен

Цей розквітлий, стрункий? Ну в чому

Завинив амарант-людина?

І які паралелі долі

Пронеслися йому повз вічі?

Пнеться сильний глибокий корінь

До безсмертя – хоч однорічний…

Тільки дмухає осінь тугу,

Вже у гронах рясних, гранатних

Гріють крила півсонні мухи –

Ще недовго буть амарантом…

Чи прокинеться знову хлопцем?

Чи для нього, у стеблах скутім,

Все закінчиться в цьому році?..

Невідомість, відчай, спокута…

 

2013 р.