Забажав дiдусь ковбаски... Гумореска

Бурчак Ворожбянский
 
Дід Онисько без упину
Слухає новини,
Телевізора вмикає
Майже щогодини.
Хіба можна пропустити
Ну бодай дрібницю?
А ще гірше не почути
Свіжу небилицю...
Особливо полюбляє
Міжнародні теми.
От живуть там, мов у казці.
Жодної проблеми!
Є квартири та машини,
Речі всі – коштовні.
Коньяки, вино, дівчата –
Бітте шон, шановні!
А послухаєш рідненькі
Українські вісті,
То кортить відразу випить
Грамів сто чи й двісті...
Про заводи чи про поле
«Ящик» – ні півслова,
Замість цього йде здебільше
Про столицю мова.
Олігархи та міністри –
Головні богеми.
А всі інші, вибачайте,
Рядові нікчеми.
Хтось на лижах покатався –
Дуже актуально.
У міністра – нова дача...
Теж оригінально.
Йдуть до виборів партійці,
Обіцяють гори.
Що не виступ кандидата –
Оплески й фурори.
А насправді – все на місці,
Змін ніде немає.
Ну, хіба, що з нами буде,
Телевізор знає...
.... Тут дружина з магазину
Принесла торбинку.
Дід до неї:   «Що купила?
Ковбасу? Свининку?»
 – Отакої! Це що, свято? –
Забурчала баба. –
Ти забув про грип пташиний,
М’ясо – зайва зваба.
А якщо його захочеш, –
Телевізор маєш.
Там тобі дадуть доволі
Все, що забажаєш.
 – Та воно то так, звичайно, –
Відповів Онисько. –
Жаль,  ковбаску не скоштуєш,
Хоч вона так близько...
– А ти спробуй полизати, –
Посміхнулась жінка. –
Ось шматочок тобі хліба,
Уяви, що грінка...
Небіж вимкнув телевізор,
Чуба свого  чеше:
– Хай облизують «шарманку»,
Ті, хто в ній так бреше!..