Ян Чечот Хозяюшка Франуся

Ген Жэстачайший
Ян Чечот  "Хозяюшка Франуся"

Глянь в поле - там девушка с плугом играет.
Как в такт она ступает, как конем управляет!
Что у ней за повороты! Что за гибкость стана!
На красу такую только б любоваться пану!
На меня ей стыдно глянуть. Помоги ей Боже!
Да и так в труде усердном Боже ей поможет.
В пашню сядет жаворонок - хоть на полминутки
Не в дали, а близко танец посмотреть Франютки.
Жалко только: с неба ветер налетел холодный,
Да и конь ее не сильный - долго был голодный.
Боже! Дай коней хоть крепких пахарям нашим.
Жили чтоб они,  как люди. Урожая  пашням.
Мил мне танец, что чарует взоры в час влекущий,
Да милее тот, что всем нам хлеб дает насущный.
После танца, что меж стен - только пыль клубится,
От Франусиного танца - урожай родится.

***

Ян Чачот    " Гаспадынька Франуся"

Глянь у поле - там дзяўчынка з бараной танцуе.
Як у такт яна ступае, як канём кіруе!
Што ў яе за павароты! Што за гнуткасць стану!
На красу такую толькі б любавацца пану!
На мяне ёй сорам глянуць. Памажы ёй, Божа!
Ды і так у шчырай працы Бог ёй дапаможа.
На мяжу жаўрук спусціўся - хоць на паўхвілінкі
Не здалёк, а зблізку танец паглядзець дзяўчынкі.
Шкода толькі: знекуль вецер наляцеў халодны,
Ды і конь яе нядужы - доўга быў галодны.
Божа! Дай хоць добрых коней аратаям нашым.
Каб жылі яны, як людзі. Плёну полю, пашам.
Мілы танец, што чаруе вока ў час натхнёны,
Ды мілейшы той, што ўсім нам хлеб дае штодзённы.
Пасля танца, што між сценаў, - толькі пыл курыцца,
Па Франусіным жа танцы - збажына кусціцца.