В школьной библиотеке. укр. язык

Пётр Лавренчук
В шкільній бібліотеці.

У шкільній бібліотеці,-
Чути гам й  дитячий сміх,
Кожен книжки держить в сітці,
Закінчивсь навчальний рік.

Всі здають чистенькі книжки,
Неначе з під верстата,
Та розставляють на полички,
Щоб на канікули, нові записати.

Бібліотекарка чемно та завзято,
Гладить по голівках неначе ненька:
"Ай молодці дівчата та хлопята!-
Які ж книжки, у вас чистенькі."

Петрик витяг із свого портфеля,
Книжки неохайні всі свої,
Пошматані та витерті,наче із музея,
В плямах від жиру та від землі.

Бібліотекар каже :"Петя!-
Ти ж, із хорошої й поважної сім"ї,
Чому замазані й обдерті,
І  не охайні книжечки твої.

Я скажу вам тітко відверто й чесно,
Щоб ви знали й іншим переказали,
Книжки чистенькі в них це звісно,
Бо вони ж їх,не відкривали й не читали.

Подивіться ж на сторінки!-
У фабричнім злиплись всі клею,
Тож і чистенькі політурки,
Я Вам,- правду говорю.

Розсмішив школярик жінку,
"Бери книжки та на канікули рушай"!-
Й сказала, як відійшла від сміху:
"Лагідніше Петрику книжки читай!"