Чому кобили не хочуть вiвса? Гумореска

Бурчак Ворожбянский
Ця історія сталась через
неуважність фермера, який
написав листи до фірми
шлюбних знайомств «Кращі
молодиці» – з проханням підібрати
наречену, й до конезаводу, –
про бажання придбати кобилу.
Та, оскільки, був напідпитку,
сплутав конверти…

«Цей лист від фермера Гаврила.
Мені потрібна вкрай кобила.
Не шкапа – вже глуха й незряча,
А щоб аж грала кров гаряча.
Аби були всі зуби в роті,
Не лінувалася в роботі.
Коли ж на спину верхи сяду,
Ген вітерець свистів позаду.
А масті можна будь-якої:
Рудої, чорної, гнідої.
Хоч обіцять не можу раю,
Трави й вівса доволі маю.
Якщо тягтиме справно воза,
Даватиму вівса та проса.
Клянуся батогом не бити,
До жеребця її водити,
На луках влітку випасати,
У гриві бліх щодня шукати.
Така омріяна лошиця
Мені ночами навіть сниться,
Наснагу надає сердечку.
На неї б зодягти вуздечку!».
… Цього послання пан Гаврило,
Заледве висохло чорнило,
Без поспіху в конверт засунув
І тричі, щоб заклеїть, плюнув.
А щоб знайти собі дружину,
Горілки випивши чарчину,
Він друге настрочив послання
Про власний потяг до кохання.
Про мрію десь знайти кохану,
Яка б згодилася й султану.
… Опісля творчого процесу
Почав виводити адресу.
І тут (від сміху можна вмерти)
Місцями поміняв конверти.
Тому листа – «інтимну оду»
Адресував... конезаводу,
Ну а вимоги до лошиці –
До фірми «Кращі молодиці».
І відповіді мав по суті:
Мовляв, ви – трохи «хибонуті»...
Точніше, – лист з конезаводу
Порадив пить холодну воду,
Обов’язково лікуватись,
А не до коней женихатись.
(Від цього фермер був у шоці.
Аж закололо в лівім боці.)
Та тут доставили «дурницю»
Із фірми «Кращі молодиці»:
«Ваш гумор, пане, розумієм.
Знайти ж дружину не зумієм.
Кобили, як жінок назвали,
На жениха такого чхали.
Вони у нас хоч не дівиці,
Але великі чарівниці!
Очима вцілять у десятку, –
Душа вискакує у п’ятку.
А ще як стегнами заграють, –
Мужчини трупами лягають.
Є серед них руді, русяві,
Гніді, як кажете, чорняві.
У більшості – розкішна «грива»,
Чудові ноги, стать красива.
В сім’ї готові «перти воза»
І бути там за паровоза.
Та є недолік: егоїсти,
Вівса й трави не хочуть їсти!».