Лейтенанте, хвърли ме във огън

Валентин Йорданов
Не понасям кръвта, Лейтенант.
Всяка вечер сънувам кошмари,
как във онзи проклети Афган
губя ценни и скъпи другари.
 
Как небето от писъци ври,
а смъртта е заляла земята,
как пълзим по червени следи
под смеха на студения вятър.
 
Как жени и деца ни обстрелват,
как дулата нарочват врага,
как не знаем кое е победа…
Лейтенант, аз сънувам това.
 
Не стоя зад бюро като тебе,
не прегръщам жена и дете…
С нож бележа по своите вени
всички паднали в боя мъже.
 
Всички ордени парят от болка,
всяка болка е моя следа.
Лейтенанте, хвърли ме във огън!
Изчисти, от кошмари съня!