Пасхальные овцы

Леона Че
(Пяйви Ненонен)
   
                P;ivi Nenonen
Lampaiden laumoja teuraaksi ajetaan;
P;;si;isjuhla on ovella kohta.
Teurastaja miettii budjettivajettaan,
Torilla kaupataan tuoretta lohta.
Torilla kaupataan el;m;n arvoja.
Mausteita, saippuaa, suolaa ja rasvaa.
Kankaita, silkkej;, kamelin karvoja;
Juhlien edell; menekki kasvaa.
Vieritse vied;;n noin viissataa lammasta.
Kohtalon virta ne tempaisee mukaan.
Yksik;;n ei p;;se erille laumasta;
Lammasta nimelt; kutsu ei kukaan.
P;;t; ja sorkkaa ja villaista kylke;
Kaleidoskooppina ohitse lappaa.
Jonkunhan t;ytyy ne tappaa ja nylke;,
Jonkunhan nylke; t;ytyy ja tappaa...
Jotta ois paistia juhlijan p;yd;ss;,
Jotta ois vuoteella pehme; talja.
Huoneissa rikkaan ja majassa k;yh;ss;,
Jotta ois t;ydempi el;m;n malja.
Lampaat ne m;;kiv;t ;;nill; vienoilla.
Ihmiset m;;kiv;t kovempaan ;;neen.
Laumainsa risteyspistehen tienoilla
Kuoleman huomaamme vartoomaan j;;neen.
Lampaiden kohtalot, ihmisten kohtalot –
Sen n;k;kulmasta samalta n;ytt;;.
Lampaat nuo nyt ja nuo ihmiset kohta jo...
Kuolema tuotantom;;r;ns; t;ytt;;.
Sitten se atrian p;;tteeksi r;yht;isee;
Tyytyv;inen on se k;ttens; ty;h;n.
Nukkumaan k;;riytyy taljahan n;yht;iseen.
Silm;ns; ummistaa... p;;si;isy;h;n.
            3 – 8 .4.2006  Pietari
***
Праздник Пасхи уже у дверей,
Много будет на бойне работы,
Мыслям времени нет о зверье,
Люди крутятся все в заботе...
Рынок жизней и рынок судеб,
Переполнен, что ценностью пахнет,
Перед праздником сбыт возрастёт,
Итог судеб трясёт всех и манит...
Ни один не пройдёт стороною,
Ни кого не минует распятье,
От кого-то возьмут шерсть и мясо
И жарким их застолье запахнет...
А кому-то душою болеть,
И, надеяться смыть запах крови,
Нас сплетает в одну круговерть
Угол зрения, глаз из под брови...
Смерть ровняет в ряду всяку тварь,
Соблюдая свои лишь законы...
Приглашая одних погибать,
На других одевает погоны...
Чтоб была чаша жизни полна,
Потирая с трудов свои руки,
Примеряя свои ордена,
Смерть не чувствует в этом муки...
Ляжет спать она, как госпожа,
Мягким пологом двери завесив,
Праздник... Пасха уже пришла
Каждой твари срок жизни отмерив...