Роберт Фрост. Тень тучки

Михаил Рахунов
Дочь ветерка, сев рядом на скамью,
Листает долго книжицу мою:
Нужна ей строчка, что была весной.
Я ей сказал: "Не сыщешь ни одной.

Кому нужны рулады о весне?".
Она молчит, не отвечая мне,
А на лице тень тучки, как испуг,
Что эту строчку не заметит вдруг.


Robert Frost. A cloud shadow

A breeze discovered my open book
And began to flutter the leaves to look
For a poem there used to be on Spring.
I tried to tell her "There's no such thing!"

For whom would a poem be by?
The breeze disdained to make reply;
And a cloud-shadow crossed her face
For fear I would make her miss the place.