Новий день

Микола Щома
Новий день

День!
Нічь щойно минула.
Сонце виходить з поза обрія
А вибух духа
-- в серцях людства,
як грім гуркоче:
"Нова надія!"

А це ж подія
не будь яка!
Це відчуття життя нового.
Сценарій, без перешкодів,
здійснюваннь усього...

Розбиті думи
-- в жорстокім бою,
минулих днів,
знайшли собі спокою.
Зібрати їх потрібно знову.
Нехай збунтуються іще раз.
Світ перекрутять на виворот!
Хай сонце з місяцем сплетуть
-- Щоби всі дармоїди взнали
як, на горбах, гриби ростуть.

А ніч вернулася ізнову.
Місяць зійшов;
А сонце потемніло!
Я бачив, що Схід вже горів --
Чомусь не так є тепер:
У морі зірки потопились,
та Захід загомонів!..

Поворотні двигуни
напроти вітру бажають летіти.
І зірки -- місяця діти,
шукають нової, для себе, освіти!
А сонце одне лиш шипоче:
"я не можу згоріти".