Броди нощта

Росица Бухова
Броди нощта пред прозореца,
грациозна е тя - черна котка лека.
Аз я обичам такава непокорна,
ще и налея млякото – нека влезе.

Щом я прилаская и ще се отвори
това, скрито в мълчанието на стените.
Някой плаче сам , а някой се моли,
до утре не може да стане от колени.

Аз не трябва да прося за спасение
въпреки, че своите грехове не крия.
Аз тихо и жалостно не умея,
да се обърна към този , който е в рая.

Каквото обичах – то отдавна ограбено,
остана само в примигване на звзди.
В наказание видимо е даденост
за мен умението да плача без сълзи.

Толкова звезди, като искри цигарени,
се откъсват и падат долу.
И спират  погледи шмиргелни
като изпълнение на каприз някому.

Аз не трябва да прося за спасение
въпреки, че своите грехове не крия.
Твърде късно е, тихо и жално за мен,
да се обърна към този, който е в рая.



Бродит ночь...

Джона Фрай     http://www.stihi.ru/2011/06/17/3075

Бродит ночь за окном кошкой чёрною,
Грациозна она и легка.
Я люблю её стать непокорную,
Пусть зайдёт - я налью молока.

Приласкаю её и откроется,
Что скрывало молчание стен:
Кто-то плачет один, кто-то молится,
До утра не вставая с колен.

Мне ж просить о спасенье не надобно,
Хоть грехи я свои не таю.
Не умею я тихо и жалобно
Обращаться к тому, кто в раю.

Что любил - то давно разворовано,
Лишь осталось мерцание звёзд.
В наказание видно даровано
Мне умение плакать без слёз.

Только звёзды, как искры табачные,
Обрываются, падают вниз.
И становятся взгляды наждачными,
Как исполненный чей-то каприз.

Мне ж просить о спасенье не надобно,
Хоть грехи я свои не таю.
Слишком поздно мне тихо и жалобно
Обращаться к тому, кто в раю.