Пеперуда в небе, лелеяна свобода

Росица Бухова
Палци нежни, трепетни – тънички,
суши прилежно приготвя японка,
камъчета ориз със солена сьомга...
всичко умело и нежно завива,
пръчица звънка му придава стил.

Руж под пудра и маската на лицето,
с червило нежна усмивка залепена...
Пеперуда в небе! Лелеяна свобода.
Трепкащи ресници...Гости с цена гордо.
Да бъдеш мъдра и послушна, кротко.

Нощ...когато сакура тънко разклони
вейки в цвят,гейшата съвсем не спи.
Сълзите слизат с тъга по ресниците,
мама и беден дом сънува,и се успива...
Нежни закони за бедни, само свои имат.


Бабочка в небе, свободой взлелеяна

Вера Половинко
http://www.stihi.ru/2013/04/09/7825
Бабочка в небе, свободой взлелеяна…

Пальцами нежными, трепетно - тонкими
Суши прилежно готовит японка,
Риса комочек, рыбёшку соломкой…
Всё завернула и нежно, и – плотно.
Палочки дала –  предлинные, звонкие.

Маска лица и румянец под пудрою,
Алостью  нежно улыбка приклеена…
Бабочка в небе! Свободой взлелеяна.
Трепет ресниц… Гостем гордо оценена.
Будешь послушною, кроткою, мудрою.

Ночь… Когда сакура тонкая клонит
Ветви в цвету, гейше юной не спится,
Слёзы ей лягут  тоской  на ресницы,
Утором – уснёт… Бедный дом мамы снится…
Свои есть для бедных, но нежных законы.

ВЕРА ПОЛОВИНКО
9.04.2013г.
г. Киев.