Christina Rossetti, Remember

Михаил Абрамов
Ты вспоминай, когда я удалюсь
В страну молчанья, далеко, без звука;
Ни ты не сможешь удержать за руку,
Ни я, собравшись, не остановлюсь

Ты вспоминай, когда почти что денно
Не сможешь больше планами пленять;
Ты вспоминай; тебе ли, друг, не знать,
Что будет поздно преклонять колена

Но если позабудешь ты, порой,
А после вспомнишь, не впадай в печали:
Я не хочу, чтоб тени омрачали
Воспоминанья наших дней с тобой,
Уж лучше позабудь меня и пой,
Чем вспоминать с поникшей головой

***

Remember me when I am gone away,
Gone far away into the silent land;
When you can no more hold me by the hand
Nor I half turn to go, yet turning stay.
Remember me when no more day by day
You tell me of our future that you planned;
Only remember me; you understand
It will be late to counsel then or pray.
Yet if you should forget me for a while
And afterwards remember, do not grieve:
For if the darkness and corruption leave
A vestige of thought that once I had,
Better by far you should forget and smile
Than you should remember and be sad.