Марина Цветаева - Рицарь ангелоподобный

Мария Шандуркова
Марина Цветаева
*** Рицарь ангелоподобный
Превод: Мария Шандуркова


***

Рицар ангелоподобен –
часовой небесен! - С дълг!
Бял си паметник надгробен
ти над живата ми гръд.

Над плещите ми крилати
появяваш се – ключар,
всяка нощ си наблюдател,
всяка сутрин си звънар...

Страст и младост, гордост дива
аз отдадох ти без жал,
че на бедната робиня
пръв мълвеше: - Госпожа!

14 юли 1918

***

Рицарь ангелоподобный –
Долг! – Небесный часовой!
Белый памятник надгробный
На моей груди живой.

За моей спиной крылатой
Вырастающий ключар,
Еженощный соглядатай,
Ежеутренний звонар...

Страсть, и юность, и годрыня –
Все сдалось без мятежа,
Оттого что ты рабыне
Первый молвил: - Госпожа!

 14 июля 1918