Я все шукаю

Микола Щома
Я все шукаю

Де ти моє дівча красиве?
Я все шукав тебе!..
Знайти не зміг,
забув себе.

Шукав я волі духа;
його нема --
Він заблудився
в минулім сні.

Та спів мій вже не лунає.
Оркестр не грає --
Скасували інструменти гармоністів!

Замовкло все усюди,
Гуляють гультаї
та пиво п’ють,
немовбито верблюди.

Та річка не тече до моря.
Звернули її шляш до південного поля.
Земля засохла, бажає пити
Тай не має стакана, аби води налити.

І я питаю: "Де ти, моя доля?"
Парадокс є у тім:
В той час коли я дівчину шукаю,
мій брат помирає від спраги
-- Немає води в його каю!..