На Петрохан пейзажът е измамен

Димитр Дянков
На Петрохан пейзажът е измамен -
огрява дъжд, а слънцето вали на разсипия.
Човекът също тук изглежда странен -
във огледалото видът му сякаш крие
годините, корема и изтърканите му подметки...

На Петрохан забравяме житейските си сметки
и черпим с пълни шепи красотата
на юнския Балкан, разкрил ни чара си в цветята,
които никнат от потайните ни мисли...

Ако човек поне за малко се замисли,
ще се усети, че светът отвсякъде го вижда,
любува му се, шепне му и даже му завижда,
че може без дори да си намокри ходилата
да прекоси оттатък езерото и реката
от никого за никъде поканен.
…................................................
На Петрохан пейзажът е измамен...

27.06.2012

На фото: Вид на перевал Петрохан (Болгария), отраженный в окошке придорожного кафе...