Lament

Васильев Михаил
WE ARE. WE'RE HERE. WE'RE HERE TOGETHER.
DESPITE THE FACT THAT EVERY PART
OF LIFE COULD BE - AND SHOULD BE - BETTER.
BUT WE ARE GRATEFUL FROM THE HEART

FOR DAY WE MET. FOR LIVES, UNITED
SO FIRM, THAT NONE CAN EVER BREAK
THIS SWEET BELONGING. SO, INVITED
IN LOVE, WE KNOW, WHAT'S AT STAKE.

WE CAN'T BELIEVE THAT GOD AND NATURE
ARE TRULY ATHWART LOVING HEARTS.
SUPPOSEDLY LIFE IS AN ADVENTURE.
WE CAN NOT SEE, WHAT'S WRONG WITH US?

BUT MAYBE THERE IS REALLY SOMETHING
THAT WE SHOULD DEFINITELY LEARN?
THEN SHOW US, PLEASE. OR ELSE, IN FIGHTING
FOR NOTHING, WE, BY CHANCE, CAN BURN

OR LOSE YOUR GIFT, SO RARE AND SPLENDID.
A FEW POSSESS IT. WHAT A LUCK!
WE SHOULD BE HAPPY, BUT INSTEAD' IT
WE FEEL: OUR LIFE IS PLAINLY STUCK.

OUR LOVE BRINGS WORLDS TO BIRTH AND LIVING.
BUT YET CAN NOT BRING US A CHILD.
WE KNOW, IT'S GRUMBLE. BE FORGIVING
FOR WE ARE LOST AND GETTING WILD.

YOU GAVE US EYES. YOU GAVE US SENSES.
THIS WORLD AROUND, FULL OF THRILLS.
WE WANT TO FEEL IT! BUT EXPENSES,
BUT DEBTS, BUT STRAITS, BUT PLIGHTS, BUT BILLS...
   
NOT ONCE OR TWICE WE SAID: "OH, HONEY,
OH, CAN'T WE REALLY HAVE ENOUGH
FOR NOT TO CARE ABOUT MONEY
AND LIVE IN CARE FOR OUR LOVE?"
 
SUCH GENTLE WORDS. SUCH TENDER FEELINGS.
IT'S LIKE WE'RE MELTING, NOW AND THEN.
BUT DREAM OF COZY HOME - IT STILL IS
NO MORE THAN DREAM. WE ASK YOU: CAN

WE DO THOUGH SOMETHING? QUITE A NUMBER
OF TRIES HAVE FAILED, AND WE, SO FAR,   
ARE SPENDING DAYS, REMAIN' IN SLUMBER
AND WAITING FOR A SHOOTING STAR,

A FLARE, A SLIGHTEST CHANCE FOR CHANGES,
NOT EVEN SIGN: JUST HINT OR CUE
WHAT SHOULD BE DONE TO STOP THIS VENGEANCE
FOR WHAT WE DO NOT KNOW. ARE YOU

THAT MAD AT US? WE'RE REALLY SORRY.
DID NOT MEAN NOTHING BAD AT ALL.
LET'S START AGAIN. PLEASE, LET THIS STORY
END WELL. SO, TELL US, WHAT'S YOUR CALL

FOR US TO BE? WE HUMBLY DARE
TO ASK YOU: LEAD US, LEAD FROM HERE
TO WHERE WE BELONG, AND WHERE
LIFE CAN BE BLESSED AND NOT SEVERE.

THE LOVE YOU GAVE US NOW IS TREMBLING
LIKE FEEBLE SPROUT IN THE STORM.
THIS SOIL'S UNFIT FOR ANY PLANTING.
REPLANT US, PLEASE! AND GIVE A WARM.   

. . . .

THIS WORDS ARE MEANT TO BE A WEAPON. 
SO, NOW IT SEEMS I'M DONE WITH FORGE.
A WOODEN SWORD'S NOT GOOD TO THREATEN.
BURNS WELL, THOUGH. LET IT BE A TORCH.