Na polu dom swoj maja kwiaty...

Просто Дорота
Димитър Димитров (Димитър Хаджитодоров)

Цветя живеят
във полята.
Те идват тук
Със пролетта,
Цъфтят щастливи
Цяло лято,
Заспиват тихо
в есента.

Над тях прелитат
Пойни птици
И благославя ги
Дъжда.
Мушици,
Бръмбари, пчелици
Целуват
нежните уста.


А ние тъпчем
Във тревата.
Изскубваме
Безгрижни стрък.
Мълчат, без аромат,
цветята
И не проронват
Нито звук...

http://www.stihi.ru/2013/06/04/1010



Na polu dom swoj maja kwiaty.
Z nadejsciem wiosny sie zjawiaja,
Radosnie kwitna cale lato,
Jesienia cicho zasypiaja.

Nad nimi spiewa ptak wesoly
I deszcz do zycia daje sily.
To muchy, to znow zuki, pszczoly
Skladaja pocalunek mily.

A dla nas trawa- rzecz to zwykla.
Depczemy, rwiemy zdzbla bezmyslnie.
W milczeniu zapach kwiatow znika
I slowka zaden z nich nie pisnie…