Розмова про мову

Анатолий Тарасовский
Зрештою, коли розмова свійська,
Я відвертим буду залюбки.
Визнаю, близька мені російська,
Бо вивчав ще у шкільні роки.

Де б не їздив, по яких країнах,
Поряд чи у дальній далині,
Рідна мова, рідна Україна
Піснею відлунює мені.

Мелодійна, ніжна і прозора,
Як почую – серце защемить,
І такі далекі рідні зорі
Ніби стануть ближчими на мить…

Кожному під сонцем вдосталь місця,
Кожній з мов однакові права –
І лунають на бульварах міста
Їх чужі, незвичні нам слова.

Не біда, що так незрозумілі,
Справа інша – те, що кожну з них
Усі разом зберегти зуміли
І окремо – всяк свою зберіг.

І нема, кажу без передмови,
В тому ні обмежень , ані меж.
Хоч шаную українську мову,
Але інші поважаю теж –

 Рівно як німецьку чи французку.
Та чи є вона, ота межа?
Навіть те, «что думаю на русском»,
Аж ніяк мені не заважа.

Ну а втім, коли потрібно буде,
І англійську вивчу,  і іврит…
Їх багато утворили люди
До Христових двох тисячоліть.

І китайську вивчу, і арабську,
Навіть ту, якої вже нема…
Зневажаю тільки мову рабську,
Тому що в рабів вона – німа