Elaine Equi - A Story Begins

Тоже Выход
The same as other stories, but we follow along in case something different might happen.

Just one different thing. It leads us to a ledge and pushes up over.

Every story has a climax in a way life doesn't.

It puts us back where it found us. It opens our eyes which weren't closed, but felt that way because what we saw was happening inside the story.

We are the excess of the story - that which it cannot contain.

Washed ashore.

What was the story about?

I can't remember. A dwindling, dim-witted tribe.

Every month when the moon was full, they'd sacrifice another virgin, but could never figure out why the crops still wouldn't grow.

from New American Writing

p. 36 The Best American Poetry 2012
ISBN 978-1-4391-8152-2


Элейн Экуи

История начинается

Такая же, как другие истории, но мы следуем ей на случай - вдруг да случится что иное.

Хоть какая иная штука. Она уводит нас на край и выталкивает за борт.

Каждая история достигает кульминации способом, которым в (реальной) жизни не срабатывает.

Она выносит нас обратно - туда, где настигла нас. Она открывает нам глаза, хотя они и не были закрыты, но такое ощущение было, ведь то, что мы увидели, происходило внутри самой истории.

Мы - избыток истории - тот, который она не может вместить.

Прибиты к берегу.

О чём была история?

Не помню. Вырождающееся глупое племя.

Каждый месяц в полнолуние они будут приносить в жертву очередную девственницу, но им никогда не понять, почему посевам по-прежнему не взойти.