Максим Богданович. Агата

Валентина Варнавская
Максім Багдановіч (1891 – 1917)

Агата

Помню – йшла я да ратушы хутка
Паглядзець, як гараць ведзьмакі,
Толькі чую – гукае Марутка:
«Бач, Агата, красунчык які!»
 
Ў задуменні, маруднай хадою,
Увабраны ў шалом залаты,
Ехаў ён на кані саматою,
A прыгожы, – як Юры святы.
 
Шмат адгэтуль мінулася часу...
Ах, калі бы ізноў павідаць
I каня, i убранства пакрасу,
I знаёмую сэрцу пастаць!
 
Я сяджу дзень за днём у аконца
Ды праду апрыкрылы кужэль,
I гудзіць, ўсё гудзіць верацёнца.
Як у полі далёкім мяцель.
 
Ах, чаму я, на што змарнавала
Так свае маладыя гады, –
Ах, чаму я, на што не спытала,
Хто ён гэткі, i едзе куды!
 
Толькі б зведаць – i з воску фігуру
Я найменнем яго ахрышчу,
Выйду ноччу на поле у буру
I закляцце сваё нашапчу.
 
I праз свіст, праз гудзенне вятрыска,
Цераз шум прыдарожных ракіт
Я пачую так блізка, так блізка
Гук знаёмы ад конскіх капыт.
 
He забыць мне, што спасенне трачу,
Што душу варажбою гублю,
Але знаю – яго я пабачу
I нарэшце скажу, як люблю.



 
 
Максим Богданович (1891 – 1917)

Агата

Помню, к ратуше как-то спешила –
Там сжигали в костре колдунов.
Только слышу – Марутка что силы:
«Глянь, Агата, красавчик каков!».

На коне он проехал неспешно,
Нимбом светится шлем золотой –
Так задумчив тот всадник нездешний, 
A красив – как Георгий Святой.

Время шло – утекло, словно речка...
Ах, когда б мне опять увидать
И коня с драгоценной уздечкой,   
И до боли знакомую стать!

День за днём я сижу у оконца
И пряду колдовскую кудель.
Всё жужжит, всё жужжит веретёнце.
Словно в поле далёком метель.

Ах, зачем понапрасну сгубила
Я свои молодые года, –
Почему у него не спросила,
Кто таков он и едет куда!

Кабы знать! Но из воска фигуру
Этим именем я окрещу. 
Выйду в поле ночное – и буре
Заклинанье своё нашепчу.

И сквозь ветер, что стелется низко,
Сквозь листву придорожных ракит
Я услышу так близко, так близко
Звонкий стук лошадиных копыт.

Понимаю: своей ворожбою
Я заблудшую душу гублю,
Только знаю – увижу его я
И скажу наконец, как люблю.

1915


(с белорусского)