Стефан Цанев - Мишень

Димитр Дянков
Сегодня исполняется 45 лет со дня вторжения армий Варшавского договора на территорию Чехословакии. Одним из главных инициаторов этого была Народная республика Болгария под руководством Тодора Живкова. Снимок (не мой) наверху запечатлел фрагмент памятника Советской армии в Софии сегодня. Накануне фигуры были раскрашены в розовый цвет неизвестным, а надпись внизу гласит: "Болгария просит прощения"

Я – мишень в твоем тире, мой друг.
Учись, мой друг,
упражняйся в меткой стрельбе.
Чем больше попадешь в меня -
тем выше оценят  и продвинут,
стреляй, мой друг, стреляй метко!
Ты лучше других знаешь, где мое сердце,
тебе будет легче других попасть в него -
стреляй, мой друг!
Мой друг, когда-то мы были братьями по оружию,
сегодня мы смотрим друг на друга сквозь дуло,
словно в телескоп,
стоит протянуться, и я обниму тебя -так мы близки,
идея у нас одна и та же,
стреляй, мой друг, стреляй!
При каждом выстреле близко к сердцу
я тебе рад
и думаю самоотверженно:
как же я полезен родине -
из тебя выйдет стрелок на совесть,
пусть трепещут враги,
стреляй!
Целься точнее, прошу тебя!
Так как завтра придется, как знать,
и вправду
в врагов стрелять –
стреляй метко, прямо в сердце попади!
Не промахнись, а то я выживу,
стреляй, мой друг, стреляй!

1971

Оригинал:

МИШЕНА

Аз съм мишена в твоето стрелбище, приятелю.
Учи се, приятелю,
упражнявай се да стреляш хубаво.
Колкото повече попадения имаш в мен -
толкова по-високо ще се класираш,
стреляй, приятелю, стреляй точно!
Ти по-добре от всички знаеш къде е сърцето ми,
стреляй, приятелю!
Приятелю, някога бяхме братя по оръжие,
днес се гледаме през цевта – като през телескоп:
изглеждаме толкова близки,
да се пресегна, ще те прегърна,
една и съща ни е идеята,
стреляй, приятелю, стрпеляй!
При всеки изстрел близо до сърцето ми
аз ти се радвам
и си мисля самоотвержено:
колко съм полезен всъщност за родината -
добър стрелец ще излезе от тебе,
нека да му мислят враговете,
стреляй!
Стреляй по-точно, моля ти се!
Защото утре може да се наложи
наистина
по врагове да стреляш -
стреляй точно, право в сърцето стреляй!

Внимавай да не оживея,
стреляй, приятелю, стреляй!