Коли плаче азалия

Николай Синицкий
 Таким гарним  іменем її тут ніколи ніхто не називав. Для місцевого люду  загадкове кущове дерево з жовто-золотими квітамим, що зацвітали з серединиі травня, просто було дряпоштаном.
Та й звідки було знати, що той дряпоштан є не що інше, як азалія понтійська, яка невідомо коли і як потрапила в ці місця і облюбовала соснові бори, що розкинулися обабіч   Рожениці*.
Та мудрість людьська, що передавалася з покоління в покоління навчила людей використовувати азалію  для власних потреб в повсякденному житті. З квітів робили чай, а кору застосовували як  дубильну сировину.
Багато   азалії росло  і в урочищі Козині Ліски , особливо поблизу гарної хатини , яку збудувала власними руками молода родина. Він був вправним теслею, а вона гарною  господинею.  Працювали на власній землі, як кажуть в народі,  не покладаючи рук.  Власне господарство було заможнім. А по іншому і не могло бути . Адже з діда-прадіда їх привчали до праці на власній землі.   Вони  любили землю, як власних дітей. А ще добре знали і памятали найпершу Божу заповідь в Едемі
Його забрали восени тридцять сьомого . Він ніколи не знав, що таке антирадянська агітація, але саме за такою статтею  його звинуватили і розстріляли без суду та  свідків, серед ночі, десь на околиці обласного міста. 
Її забрали  на третій день  після його смерті. Збиралася поспіль. Вдалося таємно взяти жменьку власної  землі і сухих квітів азалії.
Її заслали до Казахстану на пять років. Вже , там, в чужій стороні , серед  ночі, коли весь барак впаадав  в сон, вона доставала свій вузлик з рідною землею і сухими квітами азалії і тихенько молилася. " Ojcze nasz, ktorys  jest  w niebie..." . Рясні сльози падали  на грудочку поліської землі і сухі квіти азалії. В якусь мить вона  побачила свої Козині Ліски, і той кущ азалії, що сиротою стояв  неподалік самітньої  хатини, яку похмурі чоловіки розбирали і возили  пів-живими волами в село на колгоспний двір.
 Плакало небо , земля і азалія, а разом з ними плакала і вона.  "...i odpusz nam nasze winy, jako i my odpuszczamy naszym winowajcom..."


* Рожениця - невелика лісова річка, ліва притока річки Уж.
 



фото з сімейного архіву